Wat is een bullet journal?
- Geplaatst op
- Door Izet van Bulletjournalkopen.nl
Wat is een bullet journal? De simpelste manier om hierop antwoord te geven, is de beschrijving van een agenda, to do overzicht en dagboek ineen. Het schiet echter te kort om het hierbij te laten, want een bullet journal is zelfs nog veel meer dan dat. Zo voorziet het concept in een unieke manier om ordening aan te brengen in de chaos in je hoofd en dagelijkse leven. Naast het ordenen, ruimt je geest er echt van op. Eenzelfde ervaring is als je bijvoorbeeld je kast met alle kleding door elkaar netjes sorteert, opvouwt en opbergt. Dat schept orde in je kast en maakt je hoofd leeg. Een dergelijk effect heeft een bullet journal ook, maar wel met wat extra’s, want het is superleuk om er op creatieve manier mee aan de slag te gaan.
Wat is een bullet journal? Maak kennis met de herkomst
Het bullet journal is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar heeft een oorsprong. Zo is de bullet journal methode bedacht door Ryder Carrol die in verband met ADD vooral te maken had met chaos in plaats van orde in het hoofd en dagelijkse leven. Hij probeerde verschillende manieren uit om voor meer orde te zorgen. Hieruit is rappid logging ontstaan en dat is een van de belangrijke onderdelen van een bullet journal.
Op papier en uit het hoofd
Het komt er wat dat betreft op neer dat je gedachten, notities, plannen uit je hoofd op papier zet met een pen of fineliners. Fineliners zijn pennen met een dunne punt, waarmee het mogelijk is dunne lijnen te tekenen. Zo raakt je hoofd leeg en heb je altijd een praktisch overzicht met activiteiten, plannen en hersenspinsels beschikbaar. Er is bekendheid aan het bullet journal gegeven doordat Ryder in 2013 instructiefilmpjes heeft gemaakt en online heeft gezet. Ryder zelf ziet dat als het aanreiken van gereedschap om daarmee orde te scheppen in het dagelijkse leven.
Dit heb je nodig om te beginnen met bullet journalen
Een bullet journal is te bestellen om direct aan de slag te gaan. Er zijn ook mensen die een leeg schrift gebruiken, maar het is natuurlijk leuker om meteen goed van start te gaan met een echt bullet journal. Daarbij kan je direct ook allerlei schrijfwaren aanschaffen net als stickers en washi tapes om er een creatieve draai aan te geven.
Eerste opzet van je bullet journal
Je maakt een opzet door de eerste pagina’s leeg te laten, want hierin komt de inhoudsopgave ofwel de BuJo index straks te staan. Het is in het kort handig om te weten dat je het bullet journal gebruikt voor taken, notities en activiteiten. Deze geef je aan als zogenoemde bullets met gebruik van icoontjes of symbooltjes die keys genoemd worden en je voor de bullets zet. Een bullet is overigens te zien als een kort berichtje. Gebruik voor taken, notities en activiteiten steeds een ander icoontje of symbool om het overzichtelijk en inzichtelijk te houden. Vervolgens maak je overzichten voor een bepaalde tijdsperiode, zoals per jaar, maand en week. Overigens is het ook mogelijk om een overzicht per dag te maken. Geef wat dat betreft je eigen invulling eraan.
Denk aan een trechter
Als je uitgaat van het trechterprincipe dan start een bullet journal met de index gevolgd door de bullets met keys, waarna het overzicht per tijdsperiode volgt. Houd in je bullet journal voldoende ruimte over voor doelen en plannen. Je hoeft namelijk niet meteen je hele leven uit te stippelen, maar kan bijvoorbeeld over een paar weken of maanden ineens een idee krijgen wat je later wilt uitvoeren. Je bullet journal is verder naar wens uit te breiden met je gedachten op papier te zetten of met het maken van schema’s. Bijvoorbeeld om bij te houden hoe vaak je in een week sport of een boek leest of een wandeling maakt.
Maak een begin met het organiseren van je leven
Wil je ook orde scheppen in de chaos van het dagelijks leven of in je hoofd? Of vind je het gewoon een leuke uitdaging om te beginnen met een bullet journal? Op mijn webshop vind je alles wat je nodig hebt. Ik help je graag met de beste benodigdheden voor je bullet journal, zoals met het kiezen van een brushpen.